Net zoals gezellig moeilijk te vertalen is naar een andere taal heeft het Japans ook mooie woorden die we eigenlijk in het Nederlands moeten adopteren. Kinako verzamelde 11 van die Japanse woorden voor je. Ken je bijvoorbeeld dat onwennige en deprimerende gevoel na een slecht kappersbezoek? Of koop jij ook wel eens boeken die vervolgens zielig en ongelezen op de boekenplank blijven staan? Of nog beter: doe jij ook wel eens alsof je niet thuis bent als er iemand aanbelt? Japan heeft er een woord voor. Je vindt ze hier!

1. Tsundoku

Een boek kopen om het vervolgens niet te lezen. Meestal verzamelen deze boeken zich en liggen ze bij elkaar te wachten tot ze gelezen worden…

2. Karoushi

Jezelf de dood in werken. Zo hard werken dat je er aan onderdoor gaat. Klinkt onwaarschijnlijk, maar helaas, het gebeurt.

3. Komorebi

Gefilterd licht door de bomen. Meestal vind je dit soort prachtplaatjes in de ochtend, als het nog een beetje mistig is.

4. Irusu

Net doen alsof je niet thuis bent als er iemand voor de deur staat. Ik ben in ieder geval schuldig.

5. Hikikomori

Een hikikomori is een persoon, verslaafd aan gamen, internet en tv, die zich terugtrekt uit de maatschappij en niet meer naar buiten gaan. Meestal worden deze personen gevoerd en verzorgd door bezorgde ouders.

6. Kuidaore

Jezelf naar faillissement eten. Waarschijnlijk heeft iedereen al door dat het niet goed gaat, behalve jezelf.

7. Kyoiku mama

Een moeder die haar kind(eren) meedogenloos richting hoge academische prestaties duwt. In Japan is het bijvoorbeeld heel normaal om na school nog naar bijles te gaan tot ’s avonds laat. In Nederland vinden we steeds meer kyoiku mama’s. Moeders die denken dat hun kinderen makkelijk een klas over kunnen slaan of kinderen per sé naar het gymnasium moeten.

8. Age-otori

Het deprimerende gevoel wat je krijgt na een slechte knipbeurt bij de kapper.

9. Shinrinyoku

Letterlijk “badderen in het bos”. Naar het bos gaan met het doel om te ontspannen of om de gezondheid te verbeteren. Zou verplicht moeten worden!

10. Shibui

Iets cools, maar dan de old-school versie. Zoals een platenspeler, of een mooie klassieke auto.

11. Ikigai

De reden waarom je bestaat. De reden waarom je opstaat in de ochtend.

Geplaatst op

in