Ga je binnenkort op vakantie naar Japan? Je zult verliefd worden op het land en de cultuur, ik beloof het je. Maar in een vreemd land en een andere cultuur kun je af en toe flink buiten de boot vallen. Met deze 12 tips bezoek jij Japan als een pro!
Ik wil eerst even zeggen dat het helemaal niet erg is als buitenlander om fouten te maken in Japan. Ze zien allemaal dat je niet Japans bent en snappen daarom ook dat je hun cultuur niet helemaal begrijpt.
1. Opstapje? Schoenen uit!
Neem altijd mooie schone sokken mee naar Japan, want je hebt een grote kans dat je je schoenen ergens uit moet doen. Niks beschaamder dan dat er een groot gat bij je dikke teen zit of dat je twee verschillende kleuren aan hebt. Ja, ik spreek uit ervaring. Maar wanneer moet je je schoenen uit doen? Als je ergens naar binnen gaat en je komt bij een opstapje, dan is de regel meestal dat je je schoenen uit moet doen. Of als je een tatamimat ziet, dan moet je zeker weten je schoenen uit doen. Meestal zijn er gastensloffen die je kunt gebruiken. Bij grote tempels staat het meestal aangegeven of je je schoenen uit moet doen of niet. Loop je op slippers omdat het warm is in Japan, neem dan altijd een paar enkelsokken mee die je aan kunt doen als je ergens naar binnen gaat. Blote voeten kan gewoon, maar het niet fijn om met je blote voeten in plastic gastsloffen te lopen.
2. Geen tip in Japan
In Japan doen ze niet aan tippen. Als je rekening 5321 yen is dan betaal je gewoon 5321 yen. Ja, je krijgt dan ook precies gepast terug. Een “hou het wisselgeld maar” kennen ze ook niet in Japan.
3. Eetstokjes-etiquette
Net zoals wij met rechts snijden en met links de vork vast hebben hanteren ze in Japan ook eetstokjes-etiquette. Zo geef je nooit eten door met je stokjes en steek je ze niet in de rijst. Dit zijn rituelen die je alleen ziet op een begrafenis. Lees hier meer over hoe je met stokjes eet en eetstokjes-etiquette of hoe je sushi eigenlijk echt eet.
4. Irasshaimaseeeeeeeee
Wen er maar alvast aan, want dit droom je nog als je alweer terug bent in Nederland. Als je ergens binnenkomt schreeuwen de bedienden of winkeliers ‘irasshaimase’. Dit betekent zoiets als welkom. Je hoeft hier niet op te reageren, maar als je toch wat wilt doen knik je vriendelijk of zeg je ‘konnichiwa’ (of hallo op een andere manier).
5. Japanse toiletten en wc-papier
In Japan heb je twee soorten wc’s: westerse stijl en Japanse stijl. Die eerste is je beste vriend en een technologisch hoogstandje. Die tweede is gewoon een gat in de grond. In de stedelijke gebieden heb je meestal een westers toilet. Op stations vind je ze bijvoorbeeld allebei. Het kan zijn dat je wat langer moet wachten in de rij maar dat is het wel waard. In oude gebouwen hebben ze soms nog Japanse toiletten. Neem altijd een pakje tissues mee, want vaak is er geen wc-papier op openbare plekken.
6. Neem de trein en huur geen auto
Voor toeristen is er een speciale Rail Pass. Als je veel gaat reizen is dit een absolute aanrader. Huur geen auto in Japan. Tol is heel duur en in de grote steden is rijden onhandig. Met het openbaar vervoer kon je overal.
7. Japan is niet nazi-gek
Een manji is een boeddhistisch symbool. Het is een gelukssymbool en verjaagt boze geesten. Tempels worden op kaarten vaak aangegeven met het manjisymbool. Waarom vermeld ik dit? Omdat de manji lijkt op een swastika. Alleen dan andersom. Japan is dus geen Hitler-aanbiddend land.
8. Afval bewaar je
Totdat je een vuilnisbak tegenkomt natuurlijk. Tot dan hou je het gewoon bij je. En dat kan wel even duren, want openbare vuilnisbakken staan er bijna niet. De straten in Japan zijn schoon, en dat komt omdat iedereen hier zijn steentje aan bijdraagt. Jij dus ook als je in Japan bent, gooi geen dingen op de grond! En als je een vuilnisbak hebt gevonden, dan moet je ook nog eens afval scheiden.Vaak staan er dus 4/5 vuilnisbakken bij elkaar. Moet je toch echt je afval kwijt? Ga dan op zoek naar een convenience store, daar staan meestal afvalbakken.
9. Alles aan de linkerkant
In Japan rijden de auto’s aan de linkerkant. Alles is hier dan ook op ingesteld, ook voor voetgangers. In Japan loop je ook aan de linkerkant de trap op en af bijvoorbeeld. Zo stroomt de mensenmassa door en ontstaan er geen opstoppingen.
10. wc-sloffen
Dat je je schoenen uit moet doen als je bij iemand op bezoek gaat weet je nu al. Maar als je bij de wc komt, staat er nog een paar sloffen! Japanners wisselen hun huissloffen voor wc-sloffen als ze naar de wc gaan.
11. Lopend eten
Lopend eten wordt gezien als onbeleefd in Japan. Nu zul je hoogstens een rare blik krijgen als je het doet dus het is geen heiligschennis als je het doet. Een ander eetdingetje wat de Japanners hebben is dat ze slurpen als ze noedels eten. Dit is niet onbeleefd, maar hiermee laat je zien dat het lekker is!
12. Japan is een cashland
Zorg dat je altijd genoeg cash bij je hebt in Japan. Op veel plaatsen kun je niet pinnen en de banken sluiten al vroeg. Wel kun je in de meeste 7/11 winkels pinnen.