Vroeger had je het misschien nog niet zo in de gaten, maar er werd heel wat anime uitgezonden op Nederlandse zenders zoals Fox Kids, Yorin, Jetix en Cartoon Network. Laten we een tripje naar het verleden doen met deze 14 anime die we allemaal in het Nederlands keken!

Als ik deze anime nu terugkijk in het Nederlands heb ik gemixte gevoelens. Buiten het feit dat elke Nederlandse versie dezelfde cast aan stemacteurs heeft deden ze het ook nog eens niet bijzonder goed. De originele versies zijn heel wat vriendelijker voor je oren. Aan de andere kant is het wel een groot deel van mijn jeugd en kan ik ze eigenlijk niet meer zonder Nederlandse stemmen terugkijken.

Hier zijn ze: 14 anime van vroeger die we allemaal keken!

1. Pokémon

Op nummer 1 staat Pokémon! Wie keek (en kijkt) deze serie nu niet? Voor de jonge lezers onder ons: Pikachu was in de eerste afleveringen een regelrechte rotzak. Kijk maar zelf.

2. Digimon

Digimon was voor mij altijd het kleine broertje van Pokémon. Waarschijnlijk omdat ze allebei ‘mon’ in hun naam hadden.

3. Yu-Gi-Oh!

“It’s time to du-du-du-duel!”

4. Shin-chan

Wie kent deze irritante knul niet?

5. Dragonball (Z)

Vroeger werd ik bijna gedwongen om dit samen met mijn broers te kijken. Toen viel het me ook al op dat 5 minuten in onze tijd ongeveer 20 afleveringen lang was.

6. Beyblade

Ik was geen fanatieke Beybladefan, maar ik kan me nog goed herinneren dat tollen ineens weer gehypet werd op de basisschool.

7. Shaman King

Een serie die wat later op de tv verscheen. Hier heb ik maar een paar afleveringen van gezien maar ik kan ‘m me nog als de dag van gisteren herinneren!

8. Shinzo (Mushrambo)

Dit was een van mijn favoriete series toen ik jonger was. Helaas bijna niet terug te vinden in het Japans!

9. Gundam Wing

Vroeger keken we eigenlijk nooit naar Gundam, al schijnt het wel een goede anime te zijn. Ik heb ‘m nu nog steeds niet gekeken.

10. Hamtaro

“Als we samen werken zijn we sterker. HAMTARO”

11. Flint the Time Detective

Ik weet niet waarom, maar bij Flint zapte ik altijd snel weg. Waarschijnlijk omdat deze serie tot in den treuren werd herhaald.

12. Sailor Moon

“Het meisje met de macht van de maannevel.” Direct vertalen uit het Japans klinkt niet altijd even goed. Neemt niet weg dat ik me vroeger helemaal scheel keek aan Sailor Moon.

13. Medabots

Ook een van mijn favoriete anime van vroeger. Waarschijnlijk omdat ze de ultieme shounen-formule hebben: oud barrel blijkt megasterk te zijn.

14. De Bende van Vijf

Wie heeft deze bengels niet gezien op tv?

Naar welke anime keek jij vroeger op de Nederlandse tv?

Geplaatst op

in