Een vreemde taal leren is absoluut niet moeilijk. Het vergt wel veel doorzettingsvermogen en er gaat veel tijd in zitten. Dit geldt dus ook voor het Japans. Op het eerste gezicht lijkt het Japans heel intimiderend. Een vreemde taal, een vreemd schrift en vrijwel geen overeenkomsten met onze Germaanse taal. Ik wil het Japans leren graag zo makkelijk mogelijk maken voor je. Met deze 5 tips om beter Japans te leren gaat dat zeker lukken!

Bloed, zweet en tranen hebben in mijn eigen studie gezeten. Achteraf gezien (achteraf is alles makkelijker) had ik veel dingen beter of anders kunnen doen. Uiteindelijk heb ik wel voor mezelf een hele efficiënte manier ontwikkeld om Japans te leren. Of deze manier net zo makkelijk is voor jou dan voor mij, daar durf ik geen antwoord op te geven. Iedereen leert op een andere manier, en het is aan jou om voor jezelf die beste manier te vinden.

Ik zou je 1001 tips kunnen geven om Japans te leren, maar uiteindelijk moet je het toch helemaal zelf doen. Ik kan je hier en daar natuurlijk wel een aardige duw in de goede richting geven. Deze 5 tips om Japans te leren gaan je dus zeker helpen!

1. Leer zo snel mogelijk hiragana en katakana

Zeker, in het begin kom je nog weg met alles in romaji leren. Maar het hiragana en katakana zitten zo erg ingebakken in de Japanse cultuur dat je ze eigenlijk gewoon moet leren. Uiteindelijk maakt het het leerproces ook een stuk makkelijker. Je gesproken woord ontwikkelt beter als je het vanuit het hiragana leert. Begin je met romaji, dan zal je uitspraak vervallen in Nederlandse gewoonten.

2. Praat zoveel mogelijk in het Japans, ook al bak je er niets van

Spannend, ja. De grootste fout die je kunt maken als je een nieuwe taal leert is het niet durven spreken. Bang om een fout te maken. Ik ga het gewoon tegen je zeggen: ja, je gaat fouten maken. Een heleboel. Is dat erg? Nee. Door veel te praten in het Japans zul je een gevoel voor de taal ontwikkelen. En dit hoeft niet eens tegen een Japanner te zijn. Ik geloof dat mijn hond net zo kundig in het Japans is als ik. Ik zorgde er wel voor dat niemand anders me kon horen praten tegen de hond. Geen huisdier in de buurt? Praat dan lekker tegen jezelf. Nog beter: neem het op en luister naar jezelf.

3. Leer met context

Heb jij je flashcards klaar? Je ellenlange lijsten met vocabulaire? Dan kun je er nog lang voor gaan zitten. Lijstjes zijn niet slecht, zolang je elk woord maar van een bepaalde context voorziet. Ook ik had ellenlange lijsten met vocabulaire, grammatica en kanji die ik elke dag, elk uur opnieuw in m’n hoofd stampte. Maar de woorden die écht blijven hangen leer je waarschijnlijk omdat je ze kunt associëren met bepaalde personen, plaatsen of situaties.

4. Leer alleen wat je nodig hebt

De boeken die ik in het begin gebruikte om te leren werden voor me uitgezocht. Het waren prima boeken, maar ze stammen uit de oudheid. In les 2 kwam ik woorden tegen zoals テープレコーダー (teepurekoodaa, taperecorder) en ontbraken essentiële woorden zoals 携帯電話 (keitai denwa, mobiele telefoon) prominent in de woordenlijst. Als je een nieuwe taal leert, zorg dan dat je je hoofd niet onnodig vult met woorden die je nooit gaat gebruiken, maar focus je op de belangrijke woorden.

5. Maak structureel tijd vrij

Deze is zo ongelofelijk belangrijk. Zit je op een sport, dan train je ook standaard elke dinsdag en donderdag. Fulltime baan? Dikke kans dat je van 9 tot 5 op kantoor zit. Hardlopen? Dat doe je op zondagochtend. Waarom zou een taal leren anders zijn? Plan elke week je vaste momenten in en leer ongestoord Japans. Of je nu op maandag een uurtje eerder opstaat of op woensdagavond je Japanstijd tussen het avondeten en je favoriete show inplant: het maakt niet uit. Als je het maar consequent doet. Mis je een keer? Geen zorgen, de wereld vergaat niet. De volgende keer ga je gewoon verder waar je gebleven bent.

Ik hoop dat je wat aan deze 5 tips om Japans te leren hebt. Hoe pak jij je studie aan? Wat is voor jou de beste manier om Japans te leren?

Geplaatst op

in