Geen enkel land (en haar mensen) is perfect. Maar vaak zie je in een ander land dingen die eigenlijk ook in je eigen land horen. In Japan heb ik veel dingen gezien en gehoord waarvan ik dacht dat ze Nederland een betere plaats zouden maken. Zes dingen, om precies te zijn:

1. Afval gaat mee naar huis

In Japan vind je bijna geen zwerfafval. Tegelijkertijd vind je ook bijna geen afvalbakken op straat. Waar blijft al dat afval dan? De meeste Japanners houden al hun afval gewoon bij zich totdat ze thuis zijn om het daar weg te gooien of totdat ze ergens een afvalbak tegenkomen. Resultaat? Een schoon land.

2. Kinderen krijgen verantwoordelijkheid om dingen schoon te houden

Even doorgaand op het afvalthema, middelbare scholieren in Japan hebben hun eigen klaslokaal zoals wij dat ook op de basisschool hebben. Op school is geen schoonmaker. Als iets kapot of vies wordt gemaakt, dan maken de leerlingen het schoon. Elke week is er iemand anders aan de beurt om het klaslokaal te poetsen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de kantine en het schoolplein. Omdat iedereen weet dat ze het zelf op moeten ruimen maken ze minder vies. dit betekent overigens niet dat alles brandschoon is, want het blijven pubers.

3. Knopjes in restaurants

Hoe vaak zit je wel niet in een restaurant en ben je aan het wachten totdat je oogcontact kunt maken met iemand van de bediening? In Japan hoef je daar niet op te wachten, want op elke tafel staat een doosje met een knopje waar je op drukt als je iemand nodig hebt.

4. Treinen

Volgens mij hoef ik hier niet zo veel over te zeggen. Treinen in Japan zijn simpelweg fantastisch. Als op het bordje staat dat je trein er om 11:33 is dan rolt ie om 11:33 binnen. Japanners zijn punctuele mensen en ze zijn liever tien minuten te vroeg dan twee minuten te laat.

5. Respect voor anderen

Als je dan al in je trein zit die perfect op tijd is dan is het bijvoorbeeld onfatsoenlijk om te telefoneren. Hiermee stoor je andere reizigers. Je wacht gewoon totdat je weer op het station bent of je stuurt een appje. Zo zijn er nog ontelbaar andere dingen waaruit respect en ook klantvriendelijkheid blijkt. Een caissière zal zo altijd zeggen “Ik neem 20 euro in ontvangst” als je geld geeft om te betalen. Iets wat ik Nederland wel mis.

6. Maskers

Misschien ken je wel van die typische foto’s waar alle Japanners een masker dragen. Dit doen ze niet omdat ze bang zijn iets te krijgen, maar vaak omdat ze hun eigen bacteriën of virussen niet over willen dragen. Elke keer als ik in Nederland in de trein zit en er weer iemand lang en breed over het hele gangpad niest moet ik hier aan denken. Ikzeg niet dat we massaal aan de maskers moeten, maar het geeft wel een beter gevoel…

Wat vind jij beter geregeld in Japan? Wat zou je graag naar Nederland halen? Laat het weten in een reactie!

Geplaatst op

in