Ga je voor de eerste keer naar Japan? Dan zijn hier zeven tips die je een hoop ellende kunnen besparen.

 1. Koop een treinpas, maar bereken eerst of het je echt geld scheelt

  Je bespaart honderden euros met een Japan Rail Pass voor de trein, maar alleen als je meer doet dan alleen Tokyo – Kyoto – Tokyo. Gebruik Hyperdia om uit te vinden wat losse kaartjes zouden kosten. Of ga naar de calculator op japan-guide.com. Let op: Er loopt dit jaar (2017) een trial waarbij je van 8 maart 2017 tot 31 maart 2018 de Japan Rail Pass ook in Japan kan kopen. Maar dat kan maar op enkele stations en het is goedkoper om hem van te voren in je eigen land te bestellen. Er zijn ook treinpassen per streek, handig als je alleen in een bepaald deel van het land reist.

 2. Huur een pocket wifi (mifi, mobiele wifi router)

  Nee, niet alleen om je selfies op Facebook te zetten. Een pocket wifi is vooral handig om Google Maps overal en altijd te kunnen gebruiken. Want je gaat verdwalen, reken daar maar op. Internet via de pocket wifi is super snel, ook de goedkopere 3g versie is sneller dan je zou verwachten. LTE is helemaal rap. Je bestelt je pocket wifi vooraf en je kunt hem dan bij aankomst ophalen bij het postkantoor op het vliegveld. Je kunt hem ook bij je hotel laten bezorgen. Aan het eind van de reis stop je hem in de meegeleverde envelop en gooit hem in een brievenbus. Zo handig! Let op: sommige aanbieders hebben een datalimiet op hun abonnementen. Anderen hebben dat niet. Zelf heb ik al een aantal keren met veel succes gebruik gemaakt van de pocket wifi van japan-wireless.com.

 3. Leer op z’n minst een aantal woorden Japans

  Ga er gewoon van uit dat niemand Engels spreekt. Dan valt het uiteindelijk wel mee. De volgende termen zijn het absolute minimum van wat je moet weten:

  Sumimasen (suu-mie-mah-sen)
  Dit betekent ‘sorry’ en ‘neem me niet kwalijk’. Je kunt er de aandacht van het personeel mee trekken in restaurants of iemand aanspreken als je de weg wilt vragen.

  Arigatou gozaimasu (a-rie-gah-too goo-zai-mas)
  Dit betekent ‘dank u wel’. Alleen ‘arigatou’ is eigenlijk niet genoeg. Het ‘gozaimasu’ maakt het pas echt beleefd. En als je helemaal los wilt gaan maak je er ‘Doumo arigatou gozaimasu’ van.

 4. Boek hotels dichtbij openbaar vervoer, maar kies een klein station

  Neem het van mij aan, vermijd hotels in de omgeving van grote stations zoals Shinjuku, Shibuya en Tokyo Station. Niet omdat ze te duur zijn, maar omdat je je niet kan voorstellen hoe groot die stations zijn en hoe lastig navigeren het is met zoveel verdiepingen en zoveel uitgangen. Asakusa, bijvoorbeeld, is een overzichtelijk station en so wie so een fijne buurt om te verblijven.

 5. Verdwaald in het station? Ga naar buiten!

  Mocht je toch verdwalen in een station en er – letterlijk – niet meer uitkomen? Pak dan de eerste de beste uitgang naar buiten. Daar kun je je beter oriënteren op gebouwen en andere kenmerken.

 6. Boek een hotel met uitzicht

  Boek als het even kan minstens één keer een kamer in een wolkenkrabber. Opletten: sommige hotelkamers hebben hele kleine ramen en daar heb je dus niet veel aan. Een aanrader in Yokohama is het Royal Park Hotel. Reteduur, maar het is het zo, zo waard. Negeer de vergane glorie en richt je op het sublieme uitzicht over de haven en baai van Yokohama. Waanzinnig. Zeer grote ramen met vensterbanken waar je in kunt zitten. Overigens zit dat hotel in de Landmark Tower en in diezelfde toren is ook een observatiedeck waar je – tegen betaling van 1000 yen – van het uitzicht kan genieten. In Shibuya (Tokyo) zit het Excel hotel. Vanuit die kamers heb je ook prachtig uitzicht op de stad en het bekende kruispunt.

 7. Geld pinnen doe je bij de winkel op de hoek

  Je kunt in Japan bijna nergens een flappentap vinden behalve bij De “konbini” winkels van 7-11, Citibank (maar let op, banken sluiten om 3 uur)
  en postkantoren (maar die zijn vaak moeilijk te vinden).

  … dus: de 7-11 is je beste vriend. Je trekt eerst wat geld uit de 7-11 bank ATM, en dan vul je je mandje met snacks. Of een bak koffie. Een ontbijtje. Een hele maaltijd. Of een schoon overhemd, mocht je dat nodig hebben. 7-11’s en konbini’s (afgeleid van “convenience store”) zijn in het algemeen zijn erg handig. Gelukkig zijn er veel van.

Drie extra tips die je er gratis bij krijgt

 • Altijd cash op zak hebben. Japan is net zo credit card onvriendelijk als Nederland. Met andere woorden, het valt mee, maar credit cards zijn niet zo algemeen geaccepteerd als in vele andere landen.
 • Doe een beetje rustig aan. Wij Nederlanders kunnen best lomp en luid zijn vergeleken met Japanners. Dus niet hardop lullen in het openbaar vervoer.
 • Let op. Schoenen uit, sloffen aan, sloffen uit, andere sloffen aan… je vergist je snel!

Zo, dat waren de tips. Ik hoop dat je een fijne reis hebt. Meer weten? Blijf lezen.

Geplaatst op

in