Thee is een van de meest gedronken dranken in Japan. Het is een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur en voor een goede Japanse thee moet je diep in de buidel tasten. De meest gedronken soort thee in Japan is groene thee.
Groene thee in het Japans is o-cha (お茶). O-cha betekent eigenlijk in het algemeen thee, maar als iemand je o-cha aanbiedt kun je er van uitgaan dat het groene thee is. Groene thee vind je bijna overal in Japan: zowel koude en warme flessen in verkoopautomaten, convenience stores en supermarkten, in restaurants, in tempels en natuurlijk ontbreekt thee ook nooit in het gemiddelde Japanse huishouden.
In Japan krijg je altijd gratis water bij een maaltijd. Soms is dit dus geen water, maar koude groene thee.
Hoe thee Japan veroverde
Thee kwam vanuit China naar Japan in de jaren 700. Toen was het nog een luxeproduct, alleen de rijken dronken thee. Zo’n 400 jaar later leerden ze om zelf thee te maken en te verbouwen. Rond 1300 werd thee pas echt populair, ook onder het ‘gewone’ volk.
Er werden theefeestjes georganiseerd waar de gasten bijvoorbeeld moesten raden wat voor thee er geserveerd werd. Etiquette en traditie werden steeds belangrijker op deze feestjes, en vanuit hier is de Japanse theeceremonie ontstaan.
Soorten Japanse thee
Waar ik al verbaasd sta te kijken hoeveel soorten Pickwickthee met smaakjes we wel niet hebben in Nederland is het Japan nog moeilijker bij te houden. Over het algemeen doen ze daar niet massaal aan aardbeiensmaakjes of andere fruitthee. Meestal krijg je een van de ontelbaar soorten groene thee geserveerd.
Dit zijn de soorten Japanse thee die er zijn:
Ryokucha: gyokuro, sencha, bancha
Dit is thee gemaakt van gedroogde theeblaadjes. Ryokucha kent verschillende gradaties. Gyokuro is de duurste en blaadjes uit de eerste oogst. De bladeren worden uit de zon gehouden. Sencha is ook eerste oogst, maar deze droogt in de zon. Bancha wordt later geoogst en is dus de minst dure variant.
Matcha: Groene thee in poedervorm
Alleen de beste bladeren worden gebruikt om matcha te maken. De bladeren worden gedroogd en vervolgens vermalen tot een poeder. Het poeder wordt gemengd met warm water als je de thee wilt drinken. Matcha wordt gebruikt tijdens de theeceremonie.
Konacha: alles wat overblijft
Konacha is een beetje de frikandel van de thee: alles wat overblijft wordt bij elkaar gegooid. In dit geval alles wat over is van de gyokuro en de sencha.
Hojicha: gebrande bladeren
Hier worden de bladeren niet alleen gedroogd, maar ook gebrand. Je krijgt hierdoor een andere kleur bladeren en een wat zoetere karamel-achtige smaak.
Genmaicha: thee met bruine rijst
Tussen de theebladeren zitten in deze thee korrels onbewerkte (dus bruine) rijst. De rijst wordt geroosterd.
Oolongcha
Een Chinese thee die we in Nederland ook kennen. Oolongthee hangt tussen groene en zwarte thee in. Deze theebladeren zijn niet helemaal geoxideerd.
Koucha: zwarte thee
Zwarte thee zoals wij ‘m ook kennen. De bladeren zijn volledig geoxideerd waardoor ze een zwarte kleur krijgen. In het Japans betekent koucha ‘rode thee’ omdat de thee een bruin/rode kleur heeft als hij gezet is.
Mugicha: gerstthee
Mugicha wordt gemaakt van gerst en is vooral populair als koude thee in de zomer. Vooral kinderen krijgen deze thee in plaats van groene thee omdat er geen cafeïne in zit.
Is dit alles? Euh, nee. Onder de meeste soorten thee vallen ook weer aparte gradaties. Als je in een “gewoon” restaurant zit in Japan krijg je meestal ryokucha als je om thee (o-cha) vraagt. Wil je zwarte thee, dan vraag je om koucha.
Wat vind jij van Japanse thee?