Japan is een land met veel bijgeloof. Sommige zijn te gek voor woorden, andere zijn vergelijkbaar met ons bijgeloof. Het meeste bijgeloof is gelinkt aan de oude cultuur van Japan. Zo mag je je nagels niet knippen in het donker (‘’s nachts), omdat je dan niet bij de begrafenis van je ouders zult zijn.

夜に爪を切っては行けない (yoru ni tsume o kitte wa ikenai) heet het bijgeloof in het Japans. Hiermee bedoelen ze waarschijnlijk dat je eerder dood zult gaan dan je ouders, en dus jong dood zal gaan. Waar komt dit bijgeloof vandaan?

Er zijn verschillende theorieën waarom je ‘s nachts je nagels niet mag knippen:

1. Je laat boze geesten je lichaam binnen

In Japan geloofden ze vroeger dat scherpe objecten geesten waren die je beschermden tegen het kwaad. Behalve als je jezelf ermee snijdt, want dan maak je een gat tussen onze en de geestenwereld. De geesten konden dus via je nagels je lichaam binnendringen.

2. Je laat een beetje van je eigen geest los en trekt andere geesten aan

Sommige mensen geloven dat nagels een deel van je ziel bevatten. In de nacht zijn de geesten het sterkst, dus als je dan je nagels knipt stoot je een deel van je ziel af. De stukjes nagel met je ziel trekken boze geesten aan.

3. Je leven wordt korter

Als we de kanji van yoru (夜, nacht) en tsume (爪, nagels) pakken en naast elkaar zetten krijg je yotsume (夜爪). Dit lijkt op yo wo tsumeru (世を詰める) of yotsume in het kort. Dit betekent je leeftijd verkorten. Ieks, daar heb je het al.

4. Messen zijn gewoon scherp

Dit is de meest logische en ook meteen de meest saaie verklaring. Vroeger had je geen mooie nagelknippers maar moest de gemiddelde Japanner zijn nagels “snijden” met een mes. In het donker zie je natuurlijk niet zo goed en dan kan het nog wel eens mis gaan.

Wat vind jij de leukste theorie? Ken je nog meer bijgeloof uit Japan? Overigens gelooft een groot deel van de Japanners niet echt in dit bijgeloof, net zoals wij ook niet meer echt in ons bijgeloof geloven. Toch kloppen we af als we het kwaad niet over ons heen willen roepen!

Geplaatst op

in