Je zit in een sushi-restaurant. De tafel wordt gedekt. ‘Oh nee,’ denk je. ‘Waar is de vork?’ Geen nood, Kinako helpt. Na deze crash-cursus weet jij precies hoe met stokjes eten eruit moet zien. Misschien, heel misschien (met wat oefening) doe jij het zelfs na. Zo sla jij geen stokjesflater en heb ik weer iemand geholpen op deze aardbodem.

Hoe eten met stokjes? Op de Japanse manier natuurlijk

Ten eerste: stokjes zijn echt wel handig. In Japan wordt bijna alles met eetstokjes gegeten. Zelfs de soep. Nou ja, de inhoud van de soep. De soep zelf slurpen ze. Geef maar toe hoor, soep slurpen uit een kom is ook gewoon veel lekkerder. Wat je er trouwens niet mee kunt, is snijden. Daarom is het meeste voedsel in Japan hapklaar.

Oké, hier een korte tekstuele uitleg over hoe met stokjes eten eruit moet zien:

  • Klem het eerste stokje op je ringvinger en tussen je duim wijsvinger. Hij ligt dus op je ringvinger tussen je nagel en het eerste kootje. Je klemt hem vast bij het ‘vliesje’ (weet iemand hoe dit heet?) tussen je duim en wijsvinger. Het stokje mag niet bewegen.
  • Pak het tweede stokje vast tussen het topje van je duim en wijsvinger. Het stokje rust ook op de middelvinger. Dit is het stokje waarmee je beweegt. Speel hier een beetje mee totdat het stokje comfortabel op je vinger ligt. Zorg dat de uiteindes van het stokje, waarmee je voedsel pakt, even lang zijn. Zijn ze dit niet, tik er dan even mee op tafel.
  • Oefenen maar! Beweeg je stokjes op en neer. Maken ze een X? Dan doe je het fout. Als er maar één stokje beweegt dan doe je het goed.
  • Probeer nu eten op te pakken. Begin met bijvoorbeeld pinda’s, olijven of M&M’s. Probeer steeds grotere stukken op te pakken.
  • Tijd voor het echte werk! Nadat je eet smakelijk in het Japans hebt gezegd kun je aanvallen! 

Begrijp je helemaal niets van mijn uitleg? Het spijt me. Misschien dat een goede en duidelijke video je probleem oplost. Hij is in het Japans gesproken, met Engelse ondertiteling. Met stokjes leren eten vergt enige oefening.

De absolute no-go’s

Je bent er bijna! Want Japanners zijn geen barbaren. Ze hebben ook etiquette. Met stokjes eten is één ding, de regels volgen komt op nummer twee:

  • Hou de stokjes vast richting einde, niet in het midden.
  • Ben je klaar met eten of gebruik je je stokjes niet? Leg ze dan voor je neer, met de eet-kant naar links.
  • Steek je stokjes absoluut niet in eten. Vooral niet in rijst, dit wordt alleen gedaan bij een begrafenis.
  • Geef voedsel niet door met stokjes. Hiermee bedoel ik dat je niets aan mag pakken met je stokjes als iemand anders het ook met stokjes aanbiedt. Ook dit is een traditie alleen gezien op begrafenissen waar botten doorgegeven worden na crematie.
  • Wijs niet met je stokjes.
  • Verplaats geen kommen of borden met je stokjes.
  • Eet je van een gezamenlijk bord, gebruik dan de achterkant van je stokjes als je al met de voorkant gegeten hebt. 

In het Japans heten de stokjes hashi. Japanse woorden kennen geen meervoud, dus twee stokjes worden geen hashi’s*. Twee stukken sushi worden ook geen sushi’s*. Sushi eet je met hashi. Ongeacht of je een of vijf borden naar binnen schuift met één of meerdere paar.

Nog een klein geheimpje voor jou

Zal ik je nog een klein geheimpje vertellen? Traditioneel gezien werd sushi helemaal niet met stokjes gegeten. Ze zijn gemaakt om met de hand te eten. Eten met stokjes is gewoon leuk. Mocht het nu echt niet lukken, dan gebruik je gewoon je handen. Easy-peasy.

Je weet nu hoe met stokjes eten eruit hoort te zien. Heb jij tips om het makkelijker te maken? Lees je de eetstokjes-etiquette door en denk je iets te vaak oeps? Laat het me vooral weten en laat beneden aan de pagina een berichtje achter!


*) puntje van ergernis bij mij. Ik werk er aan. Natuurlijk kon jij dat niet weten. Ik ben niet boos hoor. Maar je mag het gewoon niet zeggen.

Geplaatst op

in