Weet jij hoe je echt sushi moet eten? Heb je daar ook vertrouwen in als je naar Japan gaat? In Nederland hebben we vrij weinig ‘echte’ sushitenten waar Japanse chefkoks verse sushi voor je bereiden. Hier hoef je dus ook geen rekening te houden met de Japanse cultuur en kun je ongegeneerd bordjes sushi naar binnen schuiven. Beetje extra wasabi op de vis, rijst in de sojasaus dippen… het kan allemaal. Maar hoe moet het echt?

De ontleders, de dippers en de wasabifanaten

Ik ben zelf geen grote fan van sushi… maar af en toe vind je me toch in de (betere) all-you-can-eat tentjes. Zolang een restaurant goede gyoza heeft ben ik tevreden. Terwijl ik voor 25 euro aan gyoza naar binnen schuif heb ik alle tijd om uitgebreid te kijken hoe mijn eetgezelschap sushi eet.

Ik heb al veel varianten gezien. Mensen die sushi oppakken met stokjes. Er een extra laag wasabi op smeren. Vervolgens dopen ze de rijst in de saus, want “daar wordt het zo lekker sappig van’. De volgende eet een stuk sushi in twee of drie happen op. Na de eerste hap valt de sushi uit elkaar en kun je hem weer van je bord halen. Vervolgens zijn er de ontleders. Want ‘ik vind het lekkerder apart,’ zeggen ze dan.

Hoe sushi eten: de juiste manier

Natuurlijk is er een manier om sushi op de juiste manier te eten. Ben jij iemand uit bovenstaand stukje, dan moet je dit echt even lezen voordat je naar Japan gaat.

Dit is de echte sushi-etiquette:

  • Was je handen voordat je gaat eten. In Japan krijg je meestal een lekkere warme natte handdoek om je handen mee schoon te maken.
  • Pak sushi op met je handen. Sushi oppakken met stokjes is een belediging naar de chef, omdat hij zijn best heeft gedaan om het perfecte stukje sushi te maken. Met stokjes verander je de vorm van de sushi. Sashimi pak je wel op met stokjes.
  • Draai de sushi om en doop de viskant in de sojasaus. De saus mag de rijst niet raken.
  • Stop de sushi nu in je mond, met de viskant nog steeds naar beneden. Zo proef je de volle smaak van de vis het beste.
  • Eet je sushi in een keer op. Bijt het stuk dus niet door midden. Ook dit is weer een belediging naar de chef, die zijn best heeft gedaan op het stuk.
  • Als de stukken te groot zijn vraag je gewoon of de volgende wat kleiner kan.
  • De gember eet je niet tegelijkertijd met de sushi. Deze eet je tussendoor, om de smaak in je mond te neutraliseren.
  • Mix de wasabi niet met de sojasaus. Wil je meer wasabi, plaats dan een klein beetje op de vis.

Maar goed. In Nederland zul je zelden tegenover een echte sushichef zitten dus hier kun je eten hoe je wilt. Of je hebt een mooi onderwerp in de sushitent. Zit je in Japan tegenover een echte chef dan kunnen bovenstaande tips je helpen. Over tips gesproken: daar doen ze in Japan niet aan. Je sushichef krijgt dus geen extra zakcentje bovenop de rekening! Zit je in Japan niet tegenover een chef maar in een kaitenzushi-restaurant (waar de bordjes op een band voorbij komen) dan kun je ook gewoon eten zoals je wilt. Als het eten maar in je mond komt, toch?

Geplaatst op

in