Ik zou liegen als ik zeg dat Japans leren makkelijk is. Het leren spreken gaat vrij snel, het schrijven… dat is een ander verhaal. Voordat je begint met leren is het voor zowel spreken, schrijven als lezen belangrijk dat je weet hoe het Japans alfabet in elkaar zit. Lees hier alles over het Japans alfabet!

Drie Japanse schriften

Het Japans kent drie alfabetten, ook wel schriften genoemd: kanji, hiragana en katakana. De eerste, kanji, zijn karakters overgenomen uit het Chinees. Elk karakter heeft een eigen betekenis. Het hiragana en het katakana zijn fonetische schriften. Deze twee worden ook wel samen kana genoemd. Deze karakters hebben dus geen eigen betekenis, maar alleen een uitspraak.

Hiragana

Wil je een begin maken aan het Japans alfabet, dan begin je het beste bij het hiragana. Met dit schrift kun je in principe alles schrijven. De Japanse taal is opgebouwd uit klanken, zo ook het hiragana. Dit alfabet wordt vooral gebruikt om grammatica aan te geven. Ook wordt de uitspraak van Kanji met het hiragana weergegeven, en soms worden woorden helemaal niet meer met Kanji geschreven. De basis bestaat uit 46 basislettergrepen. Door het toevoegen van een zogenaamde ten-ten of maru maak je de uitspraak van bepaalde lettergrepen harder. Door bepaalde lettergrepen te combineren met de Y-klanken krijg je ook weer nieuwe combinaties. Al met al levert dit 128 verschillende lettergrepen.

Katakana

Ook het katakana bestaat uit dezelfde 48 basislettergrepen. En ook hier vervoeg je de klanken met een ten-ten of een maru en combineer je ze met elkaar. Wat is er dan zo anders aan dit schrift? Leenwoorden (woorden afkomstig van een andere taal) worden met katakana geschreven. Ook wordt dit alfabet gebruikt om extra nadruk te geven op een woord. Lees hier meer over het katakana of help jezelf met deze 5 tips om katakana te leren!

Kanji

Kanji is een beetje moeilijker. Er zijn 2136 kanji die je volgens de Japanse overheid moet kennen om kranten of boeken te kunnen lezen. Ga je bijvoorbeeld de biologie of de chemie in dan moet je er meer bijleren. Een basisschoolleerling leert ongeveer 1000 kanji, een expert kent er 6000. In totaal zijn er meer dan 50.000 kanji, alhoewel er veel niet meer gebruikt worden. Laat ik het nog een beetje moeilijker maken: bijna alle kanji hebben twee of meerdere lezingen. Lees hier meer over kanji.

Ga jij aan de slag met het Japanse alfabet? Hoe pak jij het aan en hoe lang denk je er over te doen?

Geplaatst op

in