Japan is cool. Japan is geweldig. Japan is veilig. In Japan loop je om 2 uur ‘s nachts over straat zonder dat er iets gebeurd. Zelfs als je een rokje aan hebt. De misdaadmeter in Japan staat standaard laag. Maar er is een groep die terreur en pijn veroorzaakt zelfs in de kleinste gaten van Japan. Godzilla staakt zijn verwoestende plannen als de criminelen voor hem staan. Kom je een lid tegen, dan is rennen het enige wat je kan redden. Dames en heren, ik stel jullie voor aan de Japanse reuzenhoornaar.
Oké. Bovenstaand is een beetje overdreven. Of misschien niet. Ik heb nog nooit oog-in-oog gestaan met het Japanse kwaad. Ik zou het dus eerlijk gezegd niet weten en ik ben niet van plan om er in de nabije (of verre) toekomst achter te komen. In het Japans heet ie trouwens oosuzumebachi (オオスズメバチ), wat grote mussenbij betekent. Klinkt schattig, eh? Nee. Absoluut niet.
Het beestje is eng. Hoe eng? National-Geographic-materiaal-eng.
Voor de mensen die niet zo van enge horrorvideo’s houden heb ik een mooie screenshot van prachtkwaliteit gemaakt. Het grote monster is onze hoofdpersoon, de mevrouw in de cirkel is een lief bijtje van normale grootte. Ja, je ziet het goed.
“Maar Kinako,” hoor ik je nu denken. “Je hebt gelijk, het is een flink uit de kluiten gewassen wesp. Maar zijn ze dan écht zo eng?”
In Tokyo of andere grote steden zul je ze niet zo snel tegenkomen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je naar Japan gaat. De beestjes liggen niet op de loer om de infiltrerende buitenlanders het loodje te laten leggen. Maar je hebt genoeg redenen om ze te ontwijken mocht je een nestje tegenkomen. Vijf redenen, om precies te zijn:
1. Japanse hoornaars zijn zo groot als je duim
Lees bovenstaande zin nog eens. Kijk naar je duim. Lees zin nog een keer. Laat even bezinken. Realiseer je de grootte van de hoornaar en huil een beetje. De hoornaar kan ongeveer 4 centimeter lang worden met een vleugelspan van 6 centimeter. Onze eigen Europese huis- tuin- en keukenhoornaar wordt gemiddeld 2,5 centimeter lang.
2. Pijn. Veel pijn.
Heb je de pech om er een tegen te komen en hem ook nog eens boos te maken dan kun je beter zo snel mogelijk wegwezen. Dat het beest groot is weet je al. Maar laten we een ding niet vergeten: de angel. De angel van de Japanse reuzenhoornaar is maar liefst 6,25 millimeter lang. In combinatie met een flinke dosis hoornaargif is dat meer dan een halve centimeter pure pijn en terreur.
3. Doodsoorzaak door dieren nummer 1 in Japan
Als je alle doodsoorzaken door dieren in Japan bij elkaar optelt, dan kom je nog steeds niet aan het aantal doden per jaar door hoornaars. En vergis je niet, want Japan is ook thuis aan beren en apen. In totaal sterven ongeveer 40 personen per jaar door de reuzenhoornaars.
4. Ze lokken andere hoornaars met feromonen
Als de hoornaars prooi hebben gevonden laten ze een feromoon los. Hiermee lokken ze de andere hoornaars om even de barbaar uit de hangen. Kom je in contact met dit feromoon, dan adviseer ik je om alle deuren en ramen dicht te doen en voorlopig niet naar buiten te gaan. Als je denkt de kleine moordmachine te snel af te zijn door er een dood te trappen: niet doen. Als het beest doodgaat laat het ook feromonen los waardoor je net zo goed een schietschijf om je nek kunt hangen.
5. De moordmachines doden 30.000 bijen in een paar uur
Één Japanse reuzenhoornaar kan per minuut 40 honingbijen afslachten. De strijders zijn snel en meedogenloos. De lieve honingbijen hebben meestal geen schijn van kans. De bijen worden met één beweging onthoofd en de lichaampjes gaan mee terug als voedsel voor de larven.
Ik denk dat ik je wel heb overtuigd. Maar wat doe je dan als er een nest naast je deur hangt? Dat moet toch honderden euro’s kosten om ze weg te halen, toch? Niet als je het gratis laat doen. Want er zijn Japanners die de hoornaars zien als een lekkere snack. Niet overtuigd? Kijk en huiver….