Geen mooiere manier om te beginnen met Japans te leren dan jezelf voorstellen in het Japans, toch? Het Japans is ietsje formeler dan het Nederlands. Waar hier een stevige hand en alleen je naam voldoet, trekken Japanners een wenkbrauw op bij deze gewoonte. Het goede nieuws: jezelf voorstellen in het Japans is niet moeilijk. Het minder goede nieuws: er zijn talloze manieren om dit te doen. Niet getreurd, we zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Om het duidelijk te maken splitsen we het voorstellen op in drie delen. Vergeet vooral niet om een lichte buiging te maken als je jezelf voorstelt!

1. Hajimemashite

De Japanner begint vrijwel altijd met hajimemashite. Dit betekent letterlijk “voor het eerst [ontmoeten wij]”. In het Engels wordt dit vaak vertaald naar nice to meet you (prettig kennis te maken). Alhoewel de vertaling incorrect is, is de intentie wel hetzelfde en vind ik de vertaling een goede vondst. Hajimemashite kun je ook vervangen door bijvoorbeeld goede morgen of goede middag.

2. Watashi wa Kinako desu

Hier begint het wat moeilijker te worden. Omdat de Japanse taal veel beleefdheidsvormen kent, zijn er vanzelfsprekend ook veel manieren om jezelf voor te stellen in het Japans. De meest gangbare manier is (watashi wa) [naam] desu. Dit is een “normale” beleefdheidsvorm en hiermee kun je je voorstellen zonder dat Japanners je de gekke buitenlander vinden. Dit vertaalt letterlijk naar ik ben [naam]. Het komt natuurlijker over om watashi wa weg te laten, maat het is zeker niet fout om deze te gebruiken! Andere manieren om jezelf voor te stellen in het Japans zijn:

  • (Watashi wa) [naam] da. Da is de Informele vorm van desu. Wordt over het algemeen niet veel gebruikt, omdat je bij het voorstellen de ander natuurlijk nog niet kent en een informele toon ongepast is. Absoluut niet gebruiken bij mensen die ouder zijn of hoger in rang staan (bijvoorbeeld op het werk). Bij kinderen wordt het wel gebruikt.
  • (Watashi no) namae wa [naam] desu. Mijn naam is [naam].
  • (Watashi wa) [naam] to iimasu. Ik heet [naam].
  • Watashi wa [naam] to moushimasu. Ik heet [naam]. Dit is een formele uitspraak. Deze gebruik je goed op bijvoorbeeld het werk.

3. Yoroshiku onegaishimasu

Als afsluiter gebruik je (douzo) yoroshiku onegaishimasu. Dit vertaalt ongeveer naar “zorg goed voor me” of “wees aardig voor me”. Dit is een van die moeilijke zinnen die eigenlijk niet te vertalen zijn omdat de context dan verloren gaat. Een beleefdere vorm is (douzo) yoroshiku onegai itashimasu. De informele vorm is gewoon yoroshiku.

Tadaa, drie simpele zinnen zodat ook jij je kunt voorstellen in het Japans. Zet je ze achter elkaar of in een conversatie, dan krijg je zoiets:

Leerling (Tom) en leraar (Yamashita), normale setting

Tom: Hajimemashite. Watashi wa Tomu desu. Yoroshiku onegaishimasu.

Yamashita: Tomu-san, hajimemashite. Yamashita to iimasu. Kochira koso yoroshiku onegaishimasu.

Tom: Prettig kennis te maken. Ik ben Tom. Zorg alstublieft goed voor me.

Yamashita: Prettig kennis te maken, Tom. Ik ben Yamashita. Vanuit mij ook, zorg alsjeblieft goed voor me.

Twee zakenpartners(Maria en Satou), formele setting

Maria van bedrijf ABC: Hajimemashite. ABC no Maria Yansen to moushimasu. Douzo yoroshiku onegai itashimasu.

Satou van bedrijf XYZ: Yansen-san, hajimemashite. XYZ no Satou Ken to moushimasu. Kochira koso douzo yoroshiku onegai itashimasu.

Maria Jansen: Aangenaam kennis te maken. Ik ben Maria Jansen van ABC. Zorg alstublieft goed voor me.

Satou Ken: Angenaam kennis te maken, mevrouw Jansen. Ik ben Ken Satou. Insgelijks, zorg alstublieft goed voor me.

Chihiro (5 jaar) en Haru (5 jaar), informele setting

Chihiro: Hajimemashite. Watashi wa Chihiro to iu. Yoroshiku ne!

Haru: Doumo. Boku wa Haru da yo. Yoroshiku!

Chihiro: Aangenaam, ik ben Chihiro. Zorg goed voor me!

Haru: Aangenaam, ik ben Haru. Zorg goed voor me! (Haru gebruikt in dit geval ‘boku’, een mannelijke manier om ‘ik’ te zeggen.

Ken jij nog meer manieren om je voor te stellen in het Japans? Wil je jezelf voorstellen maar weet je niet precies welke vorm je moet gebruiken? Stel je vraag in het commentaar en ik beantwoord hem voor je! Hier leer je hoe je je nog uitgebreider voor kunt stellen in het Japans!

Geplaatst op

in