Voordat ik hier ga schrijven over bekende Japanse toeristische trekpleisters als Kyoto’s Kinkaku-ji, Tokyo Tower (nog nooit geweest) en Mt Fuji (nog steeds niet gezien, grrr) eerst iets heel anders. Vorig jaar heb ik een ‘night factory cruise‘ gemaakt. Een nachtelijke rondvaart door de havens van Yokohama en Kawasaki. Dat was indrukwekkend en wat mij betreft een aanrader.

Ik vind het bezichtigen van havens so wie so leuk en heb in Nederland al een aantal keer een rondvaart gemaakt door de havens van Amsterdam en Rotterdam. Daarom wou ik in Japan ook zoiets doen. Het bleek te bestaan, zowel per bus als per boot, maar dit industrieel toerisme was een nog vrij nieuw fenomeen. Er waren zelfs nieuwsberichten over, inclusief interviews met werknemers van de bedrijven waar de bussen en boten langskomen die het allemaal maar een beetje raar vonden.

Het boeken van een tour kon op het moment dat ik er naar zocht alleen telefonisch en dus alleen in het Japans. Een oplossing was het door een hotel concierge service te laten doen, of via de Japanse ‘VVV’. Dat was dan ook mijn plan. Een paar dagen voor mijn vertrek zocht ik echter nog eens en vond Tabione.com, een Japanse tour operator. Zij hadden sinds kort een aantal ‘night factory cruise’ opties op het Engelse deel van hun site staan. Letterlijk op weg naar het vliegveld heb ik toen mobiel een cruise geboekt.

Ik koos de “Yokohama Night Factory Cruise” met het schip “Persona” omdat het tijdstip en de opstapplaats mij goed uitkwamen. De boot ligt namelijk aan een goed bereikbare pier in Yokohama. En bij terugkomst kon ik daar vandaan ook vrij makkelijk weer in Tokyo komen, waar ik verbleef.Let op als je deze tour boekt. De incheckbalie is niet in het groen-witte gebouwtje op de pier, maar aan een tafeltje buiten. Het wordt kort voor vertrek neergezet. Dat had ik zelf even niet door en toen stond ik dus achter in de rij.

Wat wel grappig was dat de man achter het tafeltje me aansprak met mijn voornaam toen ik op hem afliep. “Aaah, Caroline-san!”. Ik was de enige niet-Japanner aan boord, vandaar. In de rij stonden verder alleen maar jonge stelletjes. Je zou een boot vol fotografie-nerds verwachten bij zo’n tour, maar in Japan is alles anders, dus ook dit. Een nacht cruise langs fabrieken is een romantisch uitje.

De tour is volledig in het Japans, er is geen Engelse vertaling. Dat is wel jammer, want zo weet je als je de taal niet of niet goed spreekt dus niet langs welke bedrijven je allemaal vaart. Maar je kijkt je ogen uit in dit Blade Runner-esque landschap en met een beetje goede camera kan je prachtige plaatjes schieten.

Geplaatst op

in