Vandaag is zo’n dag in Nederland waar je het hele jaar zin in hebt behalve op het moment zelf: we zitten midden in een hittegolf. En laat me dat nu net aan Japan denken. Ben jij van plan om in de warme zomermaanden een retourtje Japan te boeken? Ik zou liegen als ik zeg dat het een makkie wordt. Misschien heb je wat aan deze handige tips (gebaseerd op eigen ervaring).

De zomer in Japan is alles behalve aangenaam te noemen. Heb je de keuze, kies dan vooral het voorjaar of het najaar als reisperiode. Kan het echt niet anders dan de zomervakantie, dan heb je gewoon dikke pech. De zomer in Japan is warm, vochtig, warm, plakkerig en vooral warm. Het geluid van de miljoenen cicaden typeert de warmte in Japan (ik begin al te zweten als ik dit filmpje bekijk).

Oké, dat Japan warm en vochtig is in de zomer is nu wel duidelijk. Is het hetzelfde als een normale hete Nederlandse zomerdag? Ja en nee. Neem de heetste dag in Nederland met de benauwdheid van een flinke onweersbui en je hebt de gemiddelde zomerdag van Japan. Wind is er nauwelijks en als er een briesje staat is het heet genoeg om je neushaar te verbranden.

Japan in de zomer overleven

Hoe overleef je deze hete dagen en kun je ook nog eens na terugkomst zeggen dat Japan een fantastisch land is? Met deze tips werden mijn zomerdagen in Japan een stuk aangenamer.

1. Deodorant

Zet deze bovenaan je inpaklijst. Het liefst twee bussen. Waarom? Japanners hebben blijkbaar de charmes van dit goedje nog niet ontdekt. Deodorant is moeilijk te vinden in Japan, en als je al iets tegenkomt is het waarschijnlijk gewoon water met een geurtje. Zweet je normaal veel en gebruik je hier je deo voor? Anti-transpirant bestaat gewoonweg niet in Japan, dus dit moet eigenlijk bovenaan je inpaklijstje staan.

2. Airco

Je beste vriend en je grootste vijand. Vooral als je gaat winkelen is airco een wolf in schaapskleren. Het ene moment loop je buiten in 38 graden, vervolgens stap je een winkel in waar de airco op 19 graden staat. De eerste twee keer is het fijn. Daarna word je er gewoon hartstikke misselijk van. Ook ‘s nachts moet je oppassen: laat je de airco aanstaan dan word je gegarandeerd met een flinke snotneus wakker. Deze grote temperatuurverschillen geven je lichaam een flink opdonder, dus als het kan zet je de airco een paar graden hoger. Dit wordt ook aangemoedigd vanuit de Japanse overheid. Deze vragen je om de airco niet lager te zetten dan 28 graden in verband met milieuvervuiling.

3. Japanse zomergerechten

Koude somen, hiyashi chuka noodles, edamame, hiyayakko en rei-shabu zijn gerechten waar je naar uit kunt kijken tijdens de warme zomerdagen in Japan. Veel van deze gerechten zijn ook alleen maar in de zomermaanden te krijgen.

4. IJs

Kakigoori is geschaafd ijs met siroop. Simpel, maar de perfecte partner om even lekker af te koelen. Wil je het wat groter aanpakken, dan kun je naar een café gaan waar gigantische ijsjes worden verkocht. Met gigantisch bedoel ik precies wat ik zeg: gigantisch ijs in een glas van het formaat emmer. Als opvulling wordt er wel vaak cornflakes gebruikt, maar dat mag de pret niet drukken.

5. Pak die freebies!

Al je al eens in Japan bent geweest weet je dat op elke straathoek iemand staat die je een pakje tissues met reclame in de handen drukt. Handig om zweet mee weg te wrijven. Maar nog handiger: papieren waaiers worden in de zomer ook veel uitgedeeld! Ideaal als je tussen de mensen in de trein staat bijvoorbeeld. Een andere manier om je onderweg te verfrissen zijn speciale tissues om je even mee op te frissen. Een soort vochtig wc-papier, maar dan voor je gezicht, hals, oksels en armen. Deze tissues koop je gewoon in de konbini (convenience store, 24/7 open) of bij de drogist. Meestal staat er iets op in de trant van “ice”, “cooling” of een sneeuwvlokje.

6. Make-up

Hoef je dus echt niet mee te nemen. Doe je dit wel, zorg dat dat je een goede water-proof variant meeneemt. Foundation zweet je binnen vijf minuten eraf en geeft lelijke vlekken op je kleding (in je nek, of als je per ongelijk met je mouw zweet weg veegt). Als je toch iets op je gezicht wilt, koop dit dan in Japan en laat je daar adviseren. Make-up in Japan is vaak gemaakt om er niet af te smelten met zweetweer.

7. Drink genoeg

Misschien heel overbodig om er bij te vermelden, maar drink genoeg als je hele dagen op stap gaat in de zomer. Je kunt bijvoorbeeld Pocari Sweat drinken of een ORS (drogist) om weer even goed bij te tanken.

Hopelijk overleef je de zomer in Japan. Vergeet natuurlijk ook vooral niet genoeg te drinken en lekkere luchtige kleding aan te trekken. Wat zijn jouw ervaringen met Japan in de zomer? Heb je nog tips? Laat ze hier onder weten!

Geplaatst op

in