Onlangs ben ik begonnen met wat meer Japans eten te koken. Ik dacht altijd dat het vrij moeilijk was, maar niets is minder waar. Wat ik echter al langer maak en waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat ik ze met trots kan serveren is gyoza. Van alle gerechten uit Japan is gyoza toch wel mijn all-time favoriet! Hoe je het zelf maakt lees je hier!

Vandaag laat ik jullie zien hoe je gyoza maakt. De ingrediënten verzamelen kan even zoeken zijn, maar als je de basisingrediënten bij elkaar hebt kun je bijna alles uit de Japanse keuken probleemloos maken. Gyoza zijn kleine pasteitjes met een gekruide vlees-kool vulling. Alleen als ik er al aan denk loopt het water al in m’n mond.

Maandag gyozadag

Toen ik nog in Japan woonde was maandag gyozadag. We hadden dan altijd een lange lunch. Bij de super kochten we kant-en-klare gyoza (10 stuks voor een euro) die we thuis nog even klaar moesten maken in de pan.

Eenmaal terug in Nederland kon ik helaas niet meer aan mijn wekelijkse gyoza-fix komen. De enige optie: alles zelf maken. Na heel wat pogingen kan ik eindelijk zeggen dat ik het recept voor mezelf heb geperfectioneerd. In het begin maakte ik het deeg voor de gyoza ook zelf. Dit is echter veel werk, en ik ben meer dan tevreden met de gyozavelletjes die je bij de toko kunt kopen. Natuurlijk eet ik niet meer elke week gyoza, maar een keer per maand staat het wel op het menu.

Zo maak je gyoza

Bereidingstijd: 1-1,5 uur (afhankelijk van hoe snel je kunt vouwen)

Ingrediënten

Dit heb je nodig om gyoza te maken:

  • 1 pakje ontdooide gyozavelletjes (ongeveer 45 velletjes, verkrijgbaar bij de toko)
  • wat olie om de gyoza in te bakken
  • een kwart kopje water om de gyoza te stomen

Vulling

  • 300 gram gehakt (half-om-half)
  • 150 gram Chinese kool
  • 2 lente-uien
  • 1 teen knoflook
  • stuk gember, zelfde grootte als de teen knoflook
  • 1 eetlepel sake (droge sherry of witte wijn kun je ook gebruiken)
  • 1 eetlepel sesamolie (optioneel, maakt het wel veel lekkerder!)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • peper en zout

Dipsaus

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin

Vulling maken

Hak de Chinese kool, de knoflook, gember en lente-ui fijn. Doe het vlees in een kom en doe de sake, sesamolie, sojasaus, knoflook en gember erbij. Kneed het vlees met je handen totdat alles goed gemengd is. Voeg nu de Chinese kool en de lente-ui toe en meng nog een keer totdat alles goed gemengd is. Breng op smaak met nog wat peper en zout. De vulling voor de gyoza is nu klaar.

Gyoza vouwen

Pak nu de gyozavelletjes, de vulling en een klein kommetje met water. Nu begint het moeilijke gedeelte: de gyoza vouwen. De eerste keer ging dit echt funest mis bij mij. Na een paar keer oefenen krijg je de smaak te pakken en gaat het beter. Geef dus niet op als het niet meteen lukt! Zo vouw je gyoza:

  • Leg een velletje op je linkerhand (als je rechtshandig bent.)
  • Pak een theelepel en schep een bolletje vulling in het midden van het velletje.
  • Maak een vinger nat en strijk deze langs de zijkanten van het velletje.
  • Vouw het velletje dubbel en knijp in het midden samen. De zijkanten dus niet dichtknijpen!
  • Hou je wijsvinger tussen de twee velletjes aan de rechterkant van het midden. Je duim hou je aan de bovenkant. Schuif een beetje naar rechts, pak het bovenste velletje beet en druk deze naar het midden.
  • Vervolgens schuif je nog een keer naar rechts en herhaal je de stap.
  • Doe dit nog een keer.
  • Herhaal deze stappen ook aan de andere kant.
  • Druk alles nog een keer goed aan.
  • Op naar de volgende gyoza!

Als je alle gyoza gevouwen hebt kun je ze niet laten liggen. Je moet ze óf meteen bereiden óf invriezen. Ik rol ze altijd in een stuk bakpapier zodat ze niet aan elkaar blijven plakken, doe er een zakje omheen en leg ze in de diepvries. Haal je ze weer uit de diepvries, laat ze dan niet eerst ontdooien maar volg gewoon onderstaande stappen.

Gyoza bakken

Verwarm een koekenpan met wat olie. Als de olie goed warm is leg je de gyoza erin. Zorg er voor dat ze elkaar niet aanraken. Bak de gyoza een paar minuten totdat de onderkant lekker bruin is. Meestal leg ik ze hierna nog een keer op een andere kant voor nog een aangebakken stukje, maar traditioneel sla je deze laatste stap over.

Schud nu een kwart kopje (warm) water bij de gyoza in de pan. Pas op, want door de olie kan dit spetteren. Leg een deksel op de pan en laat 2 minuten koken. Haal nu de deksel van de pan en laat het water wat over gebleven is verdampen. Leg de gyoza op een bord.

Dipsaus maken

Meng twee eetlepels sojasaus en een lepel mirin op een klein schoteltje of in een klein bakje.

Je gyoza is nu klaar! Smullen maar! Wij eten er altijd een kommetje gekookte rijst bij. Dit is het traditionele basisrecept voor gyoza. Als je de gyoza gezonder wilt maken, dan kun je groenten zoals champignons, wortel, broccoli, aubergine of courgette fijnsnijden en meenemen in de vulling. Natuurlijk kun je ook variëren met het vlees (al heb ik dit nog niet uitgeprobeerd.) Smakelijk!

Geplaatst op

in