Is de vismarkt van Tsukiji, een van de grote toeristentrekkers van Tokyo, de moeite waard, of niet? Volgens Jesse van het YouTube-kanaal AnnaleeAndJesse is de vismarkt van Tsukiji overrated en dus een bezoek niet waard. Want waarom zou je naar vis willen kijken? Dat zegt hij in zijn vlog, Tokyo Top 3 Must See & Tourist Traps. 

Vakmensen aan het werk

Waarom zou je naar vis willen kijken? Nou, bijvoorbeeld omdat het leuk is om vakmensen aan het werk te zien, Jesse. Wat is er mooier dan dat? En vis is zo’n belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Meer misschien dan de nummer 1 op jouw lijstje, Shibuya. Niet iedereen blijft tenslotte z’n hele leven geïnteresseerd in tienermode. Persoonlijk zie ik liever vis. En knalrode krabben. En glibberige octopussen. Ik vind dat eindeloos fascinerend. 

Redenen om niet naar Tsukiji te gaan

Dat wil niet zeggen dat ik Jesse niet begrijp. Wat Tsukiji betreft ben ik het gedeeltelijk wel met hem eens. Ja, het ruikt er naar vis. En je kunt overal in Japan ‘verse’ sushi eten. Ja, je loopt het personeel daar ontzettend in de weg. Je moet er vroeg voor opstaan, inderdaad. Allemaal redenen om niet te gaan. 

De tonijnveiling van Tsukiji

De vismarkt van Tsukiji heeft echter een inner (binnen) en een outer (buiten) markt. Inner is voor de groothandel. Outer voor iedereen. Het is over het algemeen de tonijnveiling van de inner markt die in reisgidsen wordt aangeprezen. In diezelfde reisgidsen staat dat je als je die Tsukiji tonijnveiling wilt meemaken, om 5 uur ‘s ochtends al in de rij moet gaan staan. Ja, dat vind ik dus slecht advies. Maak er maar 3 uur ‘s ochtends van en je maakt daadwerkelijk een kans. Rond half zes begint de veiling namelijk al bijna en er mogen maar 120 mensen en twee groepen van 60 naar binnen. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Met het groeiende aantal toeristen in Japan is de kans groot dat je buiten de boot valt als je pas om 5 uur komt aankakken. Dat is mijn ervaring, namelijk.

Mijn bezoek aan Tsukiji

Ik ben twee keer op de vismarkt geweest. De eerste keer kwam ik om half 10 ‘s ochtends aan op Narita airport. Ik had een hotel vlakbij de markt geboekt en ben de hele dag wakker gebleven. Ik schoof uiteindelijk om 3 uur ‘s nachts aan en was toen al nummer 35 in de rij voor de poort. Voor mij stond een grote groep stomdronken Canadese fratboys. Na mij werd de rij met de minuut langer. 

Hoe lang we buiten stonden ben ik vergeten. Maar op een gegeven moment mochten we een wachtruimte in en kregen we gekleurde hesjes om. Na twee uur wachten, zittend op de koude grond, en vol plaatsvervangende schaamte vanwege de overlast die de Canadese gaijin veroorzaakten, werden we met een groep van 60 man naar binnen geloodsd.

We moesten binnen de afgebakende “visitor passage” blijven en kregen zo’n 15 minuten tijd om foto’s te maken en de veiling te volgen. Echt vriendelijk ging dat niet, maar met het gedoe met die dronken fratboys had ik daar wel begrip voor. Tijdens de veiling stonden die gasten allemaal voor mijn neus. En voor ik het wist stond ik weer buiten. Doodmoe en pissed off. Pro-tip: Sla de tonijnveiling over. Je krijgt een beter beeld van het spektakel als je hem op YouTube bekijkt. Hier bijvoorbeeld: Abroad in Japan’s Tokyo’s Freshest Sushi – Tsukiji Fishmarket

Inner markt van Tsukiji na 10.00 uur toegankelijk

Bij mijn tweede bezoek aan Tsukiji heb ik de tonijnveiling lekker overgeslagen. Om 10.00 uur (let op, het was voorheen 9.00 uur, nu is het 10.00 uur) gaat de inner markt open voor het gewone publiek. Ook dat is redelijk strak geregeld. Je moet weer in de rij staan en je wordt in eerste instantie door mannen in uniform begeleid. Dat is wel nodig ook, want er rijden heel veel marktkoopmannen heel hard rond op kleine vorkheftrucks. (Bekijk er een filmpje van.) En als je niet uitkijkt wordt je zonder pardon omvergereden. Als je eenmaal binnen bent is de handel grotendeels afgelopen en er wordt al opgeruimd. Je mag dan wel vrij rondlopen en hier en daar zie je toch nog visverkopers aan het werk. Met een beetje geluk zie je de mannen nog tonijn fileren met hun indrukwekkende messen.

Tsukiji outer markt zeer de moeite waard

Maar het is de outer markt die ik het meest de moeite waard vind. Hier kom je als gewone bezoeker – en dus geen groothandelaar – het meest aan je trekken. Op de outer markt vind je alle winkels en restaurantjes waar je allerlei dingen kunt kopen en proeven. Gegrilde St Jacobsschelpen bij een standje, of sushi aan tafel in een restaurant. Maar ook andere zaken, wasabi wortels, en keukengerei zoals messen. Tot voor kort kon je er ook de lekkerste mochi (rijst cake) van de wereld kopen, maar die stand is er helaas niet meer. De eigenaresse is met pensioen.

Tsukiji vismarkt gaat verhuizen

Het is trouwens al langere tijd de bedoeling dat de vismarkt verhuist. Het had al gebeurd moeten zijn. Maar de verhuizing is uitgesteld wegens gesteggel om de mogelijk vervuilde bodem van de nieuwe locatie. Dus op dit moment kun je de originele Tsukiji vismarkt nog bezoeken. De verhuizing staat nu op z’n vroegst voor winter 2017/2018 gepland. Het is onduidelijk of de nieuwe markt voor toeristen toegankelijk wordt. De outer markt met alle restaurants en winkels, en dus eigenlijk misschien wel het leukste gedeelte van de markt, blijft gelukkig op de oude plek.

Bekijk ook mijn foto albums van Tsukiji

NB. Voor degenen die het filmpje van Jesse bovenaan in dit artikel bekeken hebben, ik ben met hem eens dat Akihabara niet echt spannend is. Voor action figures en andere merchandising (zoals honderden ongeopende Star Wars merch uit de jaren 70, 80 en 90!) kan je veel beter naar Nakano Broadway gaan.

Geplaatst op

in