Waar denk jij als eerste aan als ik typisch Japans eten zeg? Waarschijnlijk sushi, of niet? Ik durf er op te wedden dat ik gelijk heb. Maar Japan heeft nog zo veel meer lekkers te bieden. De gemiddelde huisvrouw in Japan maakt ook helemaal geen sushi thuis. Wat dan wel? Lees hier tien veel genuttigde maaltijden in een gemiddeld huis in Japan.

Mix tussen Japans, Chinees en Westers

Japanners eten een mix van traditioneel Japans eten (washoku), met invloeden van westers eten (youshoku) en Chinees eten (chuuka). Natuurlijk worden gerechten uit andere keukens ook gewoon gegeten, maar bovenstaande staan in de top 3. Japanners beginnen met de basis: rijst, brood of noedels. Vanuit daar maken ze de rest van het gerecht.

Ontbijten in Japan kan op twee manieren: met rijst (gohan-shoku) of met brood (pan-shoku). De rijstvariant wordt aangevuld met groenten, een stukje vis, nattou met een rauw ei en miso-soep. De broodvariant eten ze met jam, eieren, ander beleg en yoghurt. Niet zo heel anders dan bij ons dus.

Lunch is vaak te vergelijken met avondeten. Op de universiteit waar ik studeerde kreeg ik ‘s middags een portie curry maat fruitschaal. ‘s Avonds at ik dan ook bijna niets meer. Verder eten Japanners zoveel voor de lunch dat ik er beter een apart artikel over kan schrijven.

Tien typisch Japanse gerechten die je in de gewonen keuken tegenkomt

Door naar het avondeten dus. Met een dosis ervaring, gezond verstand en het internet ging ik op onderzoek uit. Tien veelgegeten avondmaaltijden in Japan, in willekeurige volgorde:

1. curry

Voor mij de favoriet en als ik dit lijstje op volgorde had gezet dan stond curry nog steeds op nummer een. In Japan noemen ze het karee (カレー). Er zijn onder andere drie varianten: met rijst (karee raisu), met udon noedels (karee udon) en met brood (karee pan). Deze curry komt vanuit Engeland, toen India daar nog onder viel. Curry werd in eerste instantie dan ook gezien als westers voedsel. De inhoud varieert, net zoals de stamppot bij je beste vriend ook anders is. Naast de roux zijn ui, wortel en aardappel basisingrediënten. Curry is bij de meeste toko’s in Nederland te krijgen. Proberen dus!

2. donburi

Donburi betekent letterlijk kom. En dat krijg je ook, een kom met rijst met een topping. Deze topping bestaat uit vis, vlees, groenten en een saus. Er zijn talloze variaties. En ze zijn zo ongelooflijk lekker. Neem de oyakodon. Deze heet zo omdat er zowel ei als kip in de saus zit. Oyako betekent namelijk ‘ouders en kind’. Beetje crux, ja. Wordt het daardoor minder lekker? Hell no. Een andere variant is gyuudon. Ook heel lekker. Gemaakt met bief en groenten. Nog een hele lekkere: katsudon. Stukjes gefrituurde schnitzel met ui in een overheerlijke saus… ik kan nog wel even doorgaan.

3. shogayaki

Gegrild varkensvlees met een flinke vleug gember. Deze vind je ook veel bij de lunch.

4. omuraisu

Omuraisu is heel simpel. Je moet een beetje het Engels-Japans onder de knie krijgen, dan gaat een hele wereld voor je open. Omu komt van omelet, raisu is de Japanse manier van rijst zeggen. Tada, rijst met een omelet. Oké het is iets spannender. Gebakken rijst met omelet en ketchup. Vooral kinderen eten dit veel. Het is een beetje de kinderportie frietjes met een frikandel in een restaurant idee. Simpel? Ja. Lekker? Ja. Volgende.

5. yakisoba

Dit is gebakken boekweit noedel met groenten en een speciale yakisoba-saus. Dit gerecht komt eigenlijk uit China, van Chow Mein. Alhoewel soba dus boekweit betekent, worden veel noedels in yakisoba met gewone bloem gemaakt.

6. karaage

Hier valt niet zo heel veel over te vertellen. Wel dat het lekker is (maar ik vind bijna alles lekker). Karaage is gefrituurde kip. Meestal gemarineerd in een lekkere saus en daarna gepaneerd. Wordt ook gemaakt met andere vlees- en vissoorten.

7. tenpura

Dit is karaage maar dan zonder marinade en geen vlees. Groenten worden gefrituurd. Ik ken genoeg mensen die de groenten lekker wegknabbelen maar ik vond er niet zo veel aan.

8. udon

Een dikke noedel in een lekkere soep. De soep is in elke regio weer anders.

9. ramen

Wordt thuis veel gegeten, maar dan niet als verse variant. Lang leve de cup-ramen die al generaties studenten redde in financieel moeilijke tijden. Ook wij westerlingen zijn gezwicht voor de noedels in bakjes en zakjes. Waarom niet? Het vult en is goedkoop. Of het ook gezond is? No comment…

10. okonomiyaki

Een Japanse pannenkoek. Of een Japannekoek*, zoals de wederhelft het noemt. Het betekent letterlijk ‘bak wat je lekker vindt’. Precies, en dat is wat er gebeurt. Mijn favoriet was okonomiyaki met mochi, aardappel en kaas. In Amsterdam zit een okonomiyaki-restaurant (al zijn de openingstijden wat onregelmatig). Zelf ben ik er nog nooit geweest maar ik hoor altijd dat het goed te eten is.

Wat gaat het beste naar binnen bij jou (denk je)? En is er iets wat je absoluut mist op deze lijst? Laat het me dan vooral weten!

*) Pas op, in Japan kennen ze deze benaming niet. In Nederland trouwens ook niet.

Geplaatst op

in