Op de ochtendmarkt in Hakodate (函館朝市, Hakodate asaichi), Hokkaido vang je je eigen pijlstaartinktvis, laat je hem schoon laten maken en dan eet je hem als sashimi voor je ontbijt. Op onze video hierboven zie je hoe dat gaat.

Hakodate is de derde grootste stad van Hokkaido, de meest noordelijke prefectuur van Japan. Het ligt aan de voet van Mount Hakodate van waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en de omgeving. Je kunt met de auto helemaal naar de top rijden, of de kabelbaan pakken.

Westerse invloeden

De architectuur in Hakodate komt op sommige punten heel westers over, het doet sterk aan Greenwich in Engeland denken. Of Philadelphia. Vooral in de wijk Motomachi merk je dat en in de haven. Je ziet er rode baksteen, wat je eigenlijk in rest van Japan niet veel tegenkomt. In de haven van Hakodate leggen dagelijks cruisesschepen aan. Voor de vele toeristen die een dagje aan wal komen is er de Kanemori Red Brick Warehouse, een groot pakhuis waar je allerhande souveniers kan kopen. Maar waar Hakodate echt bekend om staat is zijn markt en zijn vis: vooral tonijn, inktvis, zalm eitjes, zeeëgel en – vaak gigantische – krab. 

Hakodate ochtendmarkt

Op nog geen minuut lopen van het station van Hakodate (JR Hakodate, niet het grotere Shinkansen station Shin-Hakodate-Hokuto!) vind je de ochtendmarkt die van 5 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s middags open is. Er zijn 300 stands met etenswaren en vooral veel verse vis. De stand waar je zelf je ontbijt kan vissen kan je niet missen, de grote bak waarin de pijlstaartinktvissen rondzwemmen valt meteen op. 

Vang je eigen inktvis

Als je een ticket koopt, krijg je een hengeltje en dan mag je je gang gaan. Voor sommigen is het binnen enkele seconden raak, maar als je pech hebt kan het wel even duren voor je beet hebt. Als het eenmaal zover is staat een medewerker klaar met een emmer waar je je gevangen inktvis in kan dumpen. Zij brengt de emmer naar de stand waar een vakman staat te fileren. Dat is een fascinerend proces want de inktvis blijft tijdens het schoonmaken bewegen. Soms lopen de van de kop ontdane tentakels bijna van het werkblad af. Binnen een minuut ligt jouw pijlstaartinktvis echter toch als nogal glibberige, rubberige sashimi op je bordje. Daarmee kan je aan een van de tafels gaan zitten waar stokjes, sojasaus en gember klaar staan. Ook op je bord ligt blijven delen van het dode dier bewegen: de sojasaus triggert stuiptrekkingen. Het zijn automatische reacties op het zout in de saus. De cellen in de spieren die elektrische stroomstootjes reageren doen het nog, ondanks dat ze losgekoppeld zijn van de hersens. Een beetje griezelig is het wel. En waar smaakt die superverse rauwe inktvis naar? Voornamelijk naar de zee.

Donburi 

Zo’n bordje bewegende ledematen is leuk voor een keer, maar het echte feest begint met de kommetjes donburi die je bij de vele restaurantjes op Donburi Yokocho Ichiba, het foodhall gedeelte van de markt kan bestellen. Donburi is warme rijst met daarop een ander gerecht. Kan van alles zijn, kip of rundvlees, tempura, enzovoort. Maar het is Hakodate en we zijn op de vismarkt, dus we hebben het hier over kaisendon. Dat is rijst met een zeevruchten: prachtige zalmkuit, romige uni (de inhoud van een zeeëgel), mollige garnalen en krabvlees, afgerond met een shisoblaadje en een bolletje wasabi. Yum.

Uni moet je van houden, het kan nogal bitter worden als het te lang staat. Daar had ik in Hakodate geen last van. Zo uit de zee in mijn kom smaakte het prima, een beetje zilt en een beetje zoet.

Lucky Pierrot

Hou je helemaal niet van vis? Dan moet je Lucky Pierrot (ラッキーピエロ) proberen, Hakodate’s over-the-top antwoord op MacDonalds. Ze hebben lekkere hamburgers en de restaurants zien er zo bijzonder uit dat ze een eigen artikel waard zijn. Binnenkort meer over Lucky Pierrot hier op Japanopreis.nl

Geplaatst op

in