Wandelen in Japan is zonder Google Maps op je smartphone een spannend avontuur. Je kunt de bordjes niet lezen en bijna niemand spreekt genoeg Engels, of durft genoeg Engels te spreken, om je te helpen. Met een pocket wifi heb je daar geen last meer van, Google Maps wijst de weg. Ook de OV-suggesties die je van Google Maps krijgt zijn nuttig en betrouwbaar. De laatste keer dat ik in Kyoto was (waar het OV niet zo logisch overkomt als in Tokyo) kon ik op die manier echt zonder nadenken de stad doorkruisen. Met bus en lokaal treintje kwam ik heel gemakkelijk en snel van de ene tempel naar de andere.

Wandelroutes

Als je bij het wandelen in Japan een wijk beter wilt leren kennen en de leukste plekken makkelijk wil vinden, heb je misschien niet genoeg aan Google Maps. Een uitgestippelde wandelroute voor een stadswandeling met uitleg is dan handig. Het JNTO (Japan National Tourism  Organization) voorziet in die behoefte. 

Wandelgidsen van Japan

De wandelgidsen van JNTO zijn in het Engels opgesteld en hebben één of meerdere plattegrondjes. Puntsgewijs krijg je uitleg bij alle bezienswaardigheden die je op je wandelroute tegenkomt. Daarnaast staat er vaak nog extra informatie in deze wandelgidsen. Bij de wandelroutes in Tokyo bijvoorbeeld, staat ook een lijst van alle antiek- en vlooienmarkten. Bij de wandelroutes in Kyoto staan de openingstijden van alle tempels. 

Wandelgids nader bekeken

Om je een idee te geven van wat je krijgt: de wandelgids Tokyo bestaat uit 10 pagina’s met daarop 7 wandelingen in 7 verschillende wijken.

Wandelingen in Tokyo

 • Imperial Palace and Kitanomaru 
 • Ueno-Onshi Park and vicinity
 • Asakusa
 • Shiba & Roppongi
 • Shibuya Koen-dori to Meiji Shrine
 • Shinjuku
 • Rinkai-Fukotoshin (Odaiba)

Voor elke wijk is er een aparte kaart met daarop een wandelroute uitgestippeld en daaronder een legenda met de bezienswaardigheden die je op die route zal tegenkomen. Er staat zelfs bij hoe lang het lopen is van het ene punt op de route naar de andere. Van iedere bezienswaardigheid is ook een beschrijving en informatie toegevoegd: historie, openingstijden, prijs van eventuele toegangskaarten, links naar de website, etc.

Zoals al eerder vermeld staat in deze gids ook een overzicht van de grote antiek- en vlooienmarkten en hoe je er moet komen, plus een lijst van alle kantoren van de lokale informatiecentra voor toeristen.

Wandelgidsen downloaden

Met deze wandelgidsen wordt wandelen in Japan makkelijk en leerzaam. De wandelgidsen van Japan kun je downloaden op de JNTO website. Ze zijn gratis, op A4 formaat(pdf), dus je kunt ze zelf uitprinten. Ze zijn alleen een beetje lastig te vinden op de site. Daarom hier twee tips om ze toch te vinden:

 1. Download de wandelgids van je keuze: 
  Ga naar het Practical Travel Guide-archief van JNTO. In dit archief vind je al hun wandel- en reisgidsen. Het zijn er meer dan 60!  Dit is een optie als je nog niet goed weet waar je wilt gaan wandelen. Door het zien van alle titels raak je wellicht geïnspireerd. Als je al precies weet wat je zoekt kun je optie 2 pakken:
 2. Google de plaats waar je wilt wandelen op deze manier: [plaatsnaam] walks pdfBijvoorbeeld: Kyoto walks pdfLet bij de resultaten op de url www.jnto.go.jp. Meestal is het meteen het eerste resultaat in de lijst.

Veel plezier met het wandelen in Japan.

Geplaatst op

in