Katakana is het tweede schrift van de Japanse taal wat je onder de knie moet krijgen als je Japans wilt leren. Maar waar komt het vandaan en wat doe je er mee? Lees het hier!

Naast hiragana en kanji bestaat er dus ook katakana. Het katakana herken je aan de simpele hoekige vormen. Hiragana is simpel en rond en kanji lijken op indrukwekkende krabbeltjes.

Katakana is een mannenschrift

Het katakana ontstond ongeveer in de 9e eeuw. Terwijl vrouwen werkten aan het hiragana maakten mannen hun eigen schrift: het katakana. Zowel het hiragana als het katakana zijn versimpelde vormen van kanji.

Het Japans is een lettergrepentaal. Elke hiragana en katakana representeren dan ook een lettergreep, maar ze hebben geen betekenis. Dit in tegenstelling tot kanji, waar elk teken wel een klank en betekenis heeft. In totaal zijn er 46 verschillende katakana.

Waar wordt het voor gebruikt?

Het katakana heeft verschillende functies. De hoofdfunctie van het katakana is het schrijven van gairaigo, oftewel buitenlandse woorden. Het Japans gebruikt een aantal buitenlandse woorden waaronder het grootste gedeelte Engels. Denk aan taxi (タクシー), bus (バス), maar ook namen (John, ジョン), (Super Mario Bros, スーパーマリオブラザーズ).

Niet alleen Engelse woorden worden in katakana geschreven. Zo komt het woord voor brood (pan, パン) uit het Portugees en bier (bi-ru, ビール) uit het Nederlands.

Daarnaast gebruiken Japanners het katakana ook als ze nadruk willen leggen op een woord. Ook onomatopee (woorden die een klank omschrijven) en dieren en plantennamen worden vaak in katakana geschreven.

Katakana leren

Wil je aan de slag met het katakana? Zorg dan dat je eerst het hiragana goed kent. Zodra je deze onder de knie hebt kun je aan de slag met katakana. Tips hoe dit aan kunt pakken? Hier lees je vijf tips om katakana te leren!

Geplaatst op

in